Google stopt met websites op basis van Google Profiel

Google stopt met websites die zijn gemaakt via een Google Bedrijfsprofiel

Google stopt met de Google Bedrijfsprofiel functie waarbij op basis van de gegevens in het Google Bedrijfsprofiel een simpele website kan worden gemaakt. Deze verandering maakt deel uit van de inspanningen van Google om haar diensten te stroomlijnen en zich te richten op het bieden van een meer samenhangende ervaring. Vanaf maart 2024 zullen bestaande websites op basis van een Google Bedrijfsprofiel niet langer zichtbaar zijn op het web.

Google stopt met websites behorend bij Google bedrijfsprofiel

Google schrijft:

"U kunt geen websites meer maken met uw Google-bedrijfsprofiel. Bestaande websites die met een Google-bedrijfsprofiel zijn gemaakt, worden in maart 2024 uitgezet. Als klanten daarna uw website bezoeken, worden ze omgeleid naar uw bedrijfsprofiel. Deze omleiding is tot 10 juni 2024 actief. Ontdek meer over de deactivering van websites die zijn gemaakt met een Google-bedrijfsprofiel."

Google geeft tips hoe om te gaan met een Google Bedrijfsprofiel website

Zoals gezegd worden de websites per 01 maart 2024 uitgezet. Websites die eindigen op business.site en negocio.site zijn op basis van Google Profiel informatie tot stand gekomen. Onze inschatting is dat met name een groep kleinere ondernemers sinds 2017 gebruik maken van deze functionaliteit van het Google Profiel.

Ondernemers zoals kappers, boetiekwinkels, kledingreparatie bedrijfjes hebben veelal genoeg aan een enkele pagina waarop de belangrijkste (contact)informatie wordt vermeld. Deze ondernemers moet nu dus alsnog gaan shoppen bij een website builder als bijvoorbeeld Wix, Squarespace of Weebly. En enige kennis van zaken hoe een website te maken is toch ook bij deze gebruiksvriendelijke platformen gewenst.

Scherm­afbeelding 2024-01-16 om 22.19.42

Google verwijst verder naar dit document en komt met tips hoe om te gaan wanneer je gebruik maakt van een website van Google.

  • Domeinen die eindigen op business.site en negocio.site, worden in maart verwijderd uit het veld Website in uw bedrijfsprofiel. We raden u aan uw Google-bedrijfsprofiel te updaten, zodat het naar een nieuwe website verwijst.
  • Verder heeft dit geen gevolgen voor uw bedrijfsprofiel. Als klanten uw website bezoeken die met uw Google-bedrijfsprofiel is gemaakt, worden ze omgeleid naar uw bedrijfsprofiel.
  • Als u geen website heeft die is gemaakt met uw Google-bedrijfsprofiel, zijn de wijzigingen in dit artikel niet op u van toepassing.

Conclusie is toch wel dat dit wederom het bewijs is om te investeren in een eigen website en niet enkel afhankelijk te zijn van platformen als Google, Instagram en TikTok. Het platform waarvan je huurt, kan je site, pagina of profiel op elk gewenst moment uitschakelen.

Verder zijn we benieuwd hoe snel de "getroffen" ondernemers met een nieuw domein en website op de proppen komen of enkel de focus houden op het verder optimaliseren van het Google Bedrijfsprofiel.

Deel dit artikel