De 2021 local SEO gids voor Advocatenkantoren

Local SEO voor advocaten

Essentiële stappen die advocatenkantoren moeten nemen om hoger in Google te komen.

Juridische dienstverlening is een van de meest competitieve markten als het gaat om het behalen van hoge posities in zoekmachines als Google. Er zijn veel advocatenkantoren en velen hebben de ambitie om hoog in Google te staan. Want daar wachten potentiële cliënten. De zoekvolumes voor relevante zoektermen zijn hoog genoeg waardoor een investering in SEO een hoge return-on-investment kan opleveren en het succes voor de lange termijn kan bepalen.

Deze uitgebreide gids geeft advocaten bruikbare stappen om hoger in Google te komen met:

  • Het bedrijfsprofiel op Google (via het Google Bedrijfsprofielmanager platform)
  • De website in de organische zoekresultaten van Google (en Bing).

Wat is SEO ook alweer?

SEO staat voor Search Engine Optimization, in het Nederlands zoekmachineoptimalisatie. Het is een proces/methode om de website beter te maken voor gebruikers van de website. Dit is je vast weleens verteld of heb je eerder gelezen. Maar hoe werkt het precies?

Het verbeteren van de website gaat vaak in kleine stapjes op delen van je website. Individueel gezien lijken deze verbeteringen incrementeel, maar gecombineerd met andere optimalisaties, hebben ze een merkbare impact op de gebruikerservaring van je website en prestaties in de organische zoekresultaten.

De website is er voor de gebruikers, en optimalisaties zullen dan altijd gericht moeten zijn op het verbeteren van de gebruikerservaring. Één van deze gebruikers is de zoekmachine die andere gebruikers helpt om jouw content te ontdekken.

Zoekmachineoptimalisatie is eigenlijk het helpen van zoekmachines jouw website begrijpelijk te maken, zodat deze zoekmachine jouw content kan presenteren aan diegenen die op zoek zijn naar jouw producten of diensten.

Het resultaat van die inspanningen is dat de zoekmachine jouw content beter kan begrijpen en daarmee de webpagina's hoog in Google kan plaatsen voor relevante zoektermen.

En hoge posities in zoekmachines voor zoektermen waar regelmatig op gezocht wordt, betekent automatisch dat je een groot deel van het zoekers naar de website trekt.

Eenmaal op de website aanbeland, probeer je de bezoeker aan te moedigen om bijvoorbeeld contact op te nemen, zich in te schrijven voor de nieuwsbrief, direct tot aanschaf over te gaan. Met andere woorden, een bepaalde conversie te laten maken.

Heel kort door de bocht is SEO niets anders dan een website hoog in Google krijgen - de #1 zoekmachine onder zoekers en het platform waar de meeste SEO's hun tijd aan besteden.

Local SEO

Voor veel advocatenkantoren kan investeren in Local SEO het verschil maken tussen een zeer succesvolle praktijk runnen of enorm worstelen om überhaupt nieuwe cliënten aan te trekken.

Wat is Local SEO en hoe verschilt dit met SEO?

Local SEO is SEO maar dan voor een bepaald geografisch gebied. Voor het grootste deel zijn dezelfde algemene SEO-regels van toepassing, maar er zijn enkele aanvullende stappen die genomen moeten worden om lokale rankings te boosten.

Dit zijn namelijk:

  • Google Bedrijfsprofiel set-up, optimalisatie, reviews, en dit meetbaar maken
  • Citations en data consistentie
  • Belangrijke advocaten directories en citations
  • Het optimaliseren van de website voor Local SEO

Maar over welke lokale rankings hebben we het precies? En hoe worden die rankings bepaald?

Geen tijd om zelf je lokale vindbaarheid te verbeteren?

Wij helpen jouw kantoor aan hogere posities in Google.

Hoe bepaalt Google welke positie een bedrijfsprofiel of webpagina verkrijgt in de lokale zoekresultaten?

Over het algemeen worden rankings in de lokale zoekresultaten bepaald aan de hand van drie elementen:

  1. Relevantie - is de content op het bedrijfsprofiel en de website relevant voor de zoeker;
  2. Afstand - is het bedrijf gevestigd in de plaats waarin de zoeker zoekt? Of dicht gesitueerd bij de plek waar de zoekopdracht wordt gedaan;
  3. Autoriteit - de algehele autoriteit van een website wordt bepaald op basis van de content, de techniek van de website, en de linken die de website heeft verkregen van andere websites.

In de praktijk gebruiken zoekmachines honderden signalen, elk met een unieke wegingsfactor, om te bepalen welke webpagina's op de eerste pagina komen en in welke volgorde. Deze factoren zijn gerelateerd aan gebruikerservaring van een website, de opbouw van de website, de laadtijd van webpagina's, duidelijke en heldere content en kwaliteit van linken die naar de website verwijzen.

Mogelijkheden op de resultatenpagina

Voordat we aan de slag gaan met de daadwerkelijke praktische benadering om hoger in de zoekresultaten te verschijnen, is het goed om stil te staan welke mogelijkheden het advocatenkantoor heeft om getoond te worden in het zicht van zoekers.

We laten via een veel voorkomende zoekopdracht "advocaat arbeidsrecht" zien op welke wijze bedrijven worden getoond op de resultatenpagina van Google.

zoekopdracht in Google
Zoekopdracht door iemand in de stad Utrecht

Google Ads

Bij concurrerende zoektermen zien we vier resultaten boven aan de resultatenpagina van Google verschijnen. Voor deze vier advertenties wordt per klik (bezoek naar de website) betaald.

voorbeeld van Google ads
Een voorbeeld van vier advertenties voor het zoekwoord "advocaat arbeidsrecht"

Local Pack

De Local Pack, wordt in dit geval onder de advertenties geplaatst. Indien er geen advertenties worden getoond, wordt de Local Pack bovenaan de pagina getoond. De Local Pack bestaat uit een Google Maps kaart met daaronder drie lokale resultaten van bedrijven met het adres, telefoonnummer, openingstijden, een link naar de website en een routeplanner.

Google baseert deze resultaten op basis van relevantie, afstand, en prominentie (hoe bekend is jouw kantoor). De getoonde informatie van de bedrijven wordt onttrokken uit het bedrijfsprofiel van Google. Optimalisatie van je Google bedrijfsprofiel is dan ook van wezenlijk belang om hoog in de Local Pack (en Local Finder, daarover zometeen meer) te komen.

Local Pack advocaat
Local Pack op de resultatenpagina van Google

Organische resultaten

De organische resultaten worden onder de advertenties en Local Pack getoond. Dit zijn meestal 8-11 resultaten op pagina 1. De posities worden door Google ingevuld op basis van de eerder genoemde honderden signalen waarvan relevante content, techniek van de website, en autoriteit de voornaamste zijn.

De organische resultaten bestaan uit:

  • de URL van de webpagina
  • een klikbaar blauwe link met de titel van de pagina
  • een korte beschrijving van de webpagina
organsiche zoekresulaten Google
Enkele organische zoekresulaten op Google

Local Finder

De Local Finder wordt getoond wanneer je op een van de drie resultaten in de Local Pack klikt, of op "alles bekijken" klikt onder de drie resultaten in de Local Pack.

Hier worden alle lokale resultaten voor betreffende zoekopdracht getoond, soms vergezeld van advertenties. Een gebruiker kan selecties maken op basis van verkregen beoordelingen en openingstijden.

Local Finder advocaat
Local Finder

De Local Finder wordt nogal eens vergeleken met Google Maps, de navigatie tool van Google terwijl dit twee verschillende platformen zijn. Zoals gezegd worden de bedrijfsgegevens die in Local Finder, Local Pack en Google Maps worden getoond, allemaal onttrokken uit het Google bedrijfsprofiel.

Het optimaliseren van je Google bedrijfsprofiel is dan ook zeer raadzaam.

Belangrijkste leerpunten in deze gids

  • Zorg voor zoektermen en/of doelgebied in je Google reviews
  • Ga voor 5 sterren reviews
  • Upload meer foto's, en plaats regelmatig een Google Post
  • Werk aan je Local SEO, met focus op geoptimaliseerde anker tekst (zoekterm plus stad, maar wees bescheiden)

Manieren om je bedrijfsprofiel in te stellen voor betere Google rankings

Nu we weten welke mogelijkheden er zijn om als advocatenkantoor getoond te worden op de eerste pagina van Google, gaan we aan de slag met praktische tips om ervoor te zorgen dat het advocatenkantoor hoger in Google komt en vaker, dus voor meer zoektermen, rankt.

We hebben geprobeerd de informatie zo eenvoudig en duidelijk als mogelijk te beschrijven, zodat een ieder op een advocatenkantoor deze informatie begrijpt en ermee aan de slag kan gaan.

We gaan er in deze gids vanuit uit dat je reeds een bedrijfsvermelding op Google hebt én toegang hebt tot je Google Bedrijfsprofiel omgeving. Zo niet, lees dan hier hoe je een bedrijfsprofiel opzet.

Heb je liever hulp bij het verbeteren van de zichtbaarheid van jouw advocatenkantoor?

Bureau Vindbaar helpt met alle SEO tactieken om je bedrijf hoger in Google te laten komen. Neem vandaag nog contact op om de mogelijkheden te bespreken.

inloggen op Google Mijn bedrijf
Google Mijn Bedrijf

Hier vertelt Google hoe je een bedrijfsprofiel opzet en deze kunt verifiëren. Je kunt ook Bureau Vindbaar vragen dit voor jou te doen. Neem contact op!

1. Optimaliseer je Google bedrijfsprofiel

Het bedrijfsprofiel van jouw advocatenkantoor is de katalysator als het gaat over de zichtbaarheid van je kantoor in de Local Pack, Local Finder en Google Maps. Het is daarom cruciaal dat je bedrijfsvermelding op Google accuraat is, de bedrijfsgegevens up-to-date zijn, en het profiel op een juiste manier is geoptimaliseerd.

Voeg zoveel als mogelijk informatie toe aan je bedrijfsprofiel

En zorg in ieder geval voor:

  • Extra categorieën
  • Openingstijden
  • Korte naam van profiel
  • Toegankelijkheid, kenmerken, gezondheid en veiligheid, en service opties
  • Bedrijfsbeschrijving waarin specialisaties benoemd zijn en welke zaken je aanneemt
  • Foto's (binnen, buiten, logo, team)
Google Bedrijfsprofielmanager
Google Mijn Bedrijf tool
Voorbeeld van een bedrijfsbeschrijving

Smit & Van Koppen Advocaten is een vooraanstaand advocatenkantoor voor strafrechtelijke verdediging voor cliënten uit Groningen en Drenthe. We behandelen alle strafrechtelijke verdedigingskwesties, waaronder huiselijk geweld, drugsmisdrijven, diefstalmisdrijven en meer. Hoofadvocaat Bob Smit heeft meer dan 20 jaar ervaring met allerlei strafrechtelijke zaken. Bel vandaag nog voor een gratis advies gesprek.

google post

2. Breng je advocatenkantoor onder de aandacht met Google Posts

Door regelmatig Google Posts op je Google bedrijfsprofiel te publiceren, verhoog je de interactie van je profiel. Ze verschijnen in Google Zoeken en in de Google Maps App.

Google Posts kun je vergelijken met de blogsectie op je website, maar dan op de resultatenpagina van Google. Weer anderen hebben het over "gratis advertenties op je Google bedrijfsprofiel”.

Met Google Posts kun je aankondigingen doen over je vakgebied, een bepaald event of webinar aankondigen, bepaalde diensten uitlichten, en nog tal van andere zaken die interessant zijn om aan potentiële klanten te laten zien wanneer ze jouw bedrijfsprofiel bezoeken op Google Zoeken en Google Maps. Eenmaal geupload blijven Posts een week op je bedrijfsprofiel van Google staan, waarna ze naar de achtergrond verdwijnen.

Hoewel Google Posts (vooralsnog) geen grote ranking factor is, heeft het wel degelijk voordelen om regelmatig Google Posts te plaatsen.

Er zijn namelijk voorbeelden bekend waar Google vanuit context, een bedrijfsprofiel rankt op basis van alleen de teksten uit een Google Post. ook als deze Post op je profiel naar de achtergrond is verplaatst.

Maar de werkelijke kracht van Google Posts licht in het feit dat de interactie van je profiel wordt vergroot én dat je stuurt op conversies.

3. Vraag cliënten een review achter te laten

Google Reviews

Het verkrijgen van reviews kan best een uitdaging zijn voor een advocatenkantoor. Het kan wringen of ongepast voelen om klanten om een review te vragen. Met name als de casuïstiek delicaat is voor betrokkenen.

Tegelijkertijd zijn beoordelingen van cruciaal belang voor potentiële klanten om met het kantoor in contact te treden.

Bovendien zijn reviews een direct ranking signaal. Belangrijk om te weten: niet het aantal maar de context van een review is belangrijk.

Zorg er dan ook voor dat je bij een actief review beleid je cliënten vraagt om meer dan alleen het aantal sterren (1 ™ 5) te vermelden maar tevens een stukje context bij die waardering te leveren.

Zelf een link maken die klanten kunnen volgen om een review achter te laten

Je kunt je eigen email template creëren met daarin een link naar je Google Bedrijfsprofiel review pagina.

Dit is vrij eenvoudig en Google heeft een beschrijving gemaakt hoe je zo’n link kan creëren op een computer of een mobiel.

Vraag om een review

Daarna is het slechts een kwestie van de link in een email of Whatsapp bericht plakken en versturen naar de klant. Ook kan vanuit de Google Bedrijfsprofiel App direct een review worden gestuurd.

Het kan geen kwaad om klanten te herinneren om een review achter te laten maar wees bescheiden en doe dit niet te vaker dan twee keer.

Waarom Google Reviews

  • Reviews hebben direct impact op rankings.
  • Reviews geven de dienstverlening geloofwaardigheid.
  • Reviews vormen je online reputatie en hebben impact op conversies.
  • Reviews kunnen niet genegeerd worden bij het creëren van een Local SEO strategie.

Bouw citations voor je advocatenkantoor

Nu we de belangrijkste elementen van het Google bedrijfsprofiel hebben besproken is het tijd om stil te staan bij citations.

Citations zijn de vermeldingen van je bedrijf op online bedrijvengidsen. Deze zijn relevant omdat Google verifieert of de opgegeven bedrijfsgegevens op je bedrijfsvermelding in Google overeenkomt met de vermelding op sites zoals Facebook, Linkedin, De Telefoongids en openingstijden.nl.

Het zorgdragen dat je bedrijfsgegevens op deze plekken consistent is en up-to-date is, zorgt voor een mate van betrouwbaarheid en daarmee voor een positieve impact op je vindbaarheid in zoekmachines.

Ga dus op zoek naar online bedrijvengidsen en meld je aan.

Door de explosieve groei van het gebruik van Google platformen om informatie over bedrijven te vinden, is het belang van citations de afgelopen jaren afgenomen. Desalniettemin is er ook nog een wereld buiten Google.

Daar waar je doelgroep is, wil jij ook aanwezig zijn. Dus ook een melding op bijvoorbeeld Apple Maps, en openingstijden.nl is aan te raden. Kijk voor vele andere bedrijvengidsen hier.

Voor als je gaat verhuizen

Houd in een spreadsheet bij op welke platformen je bedrijfsgegevens achterlaat. Wel zo handig als je bedrijf verder gaat op een ander adres of wellicht onder een andere naam.

Je hebt geen betaalde vermelding nodig op om in een bedrijvengids opgenomen te worden. Een aantal bedrijvengidsen waar jij gegevens hebt achtergelaten, gaat jou bellen met de belofte dat je nog beter gevonden gaat worden als je bij hen een betaalde vermelding afneemt. Dus wees daarop voorbereid.

Naam, adres, en telefoonnummer consistentie

Het is belangrijk dat naam, adres, telefoonnummer, en vestigingsplaats consistent zijn op alle mogelijke plekken op internet. Door het competitieve karakter van Local SEO, kan een inconsistente NAWT een verbetering in de zoekresultaten tegenwerken.

We zien nogal eens een inconsistentie terugkomen wanneer een advocatenkantoor is verhuisd of een andere telefoonnummer voert. Zorg er dus voor dat alle vermeldingen op online bedrijvengidsen identiek zijn aan de gegevens op je website (bedrijfsnaam, adres, telefoonnummer).

Controleren van je bedrijfsgegevens

Een eenvoudige manier om incorrecte gegevens te achterhalen is door op Google te zoeken naar je bedrijfsnaam in combinatie met een oud telefoonnummer of het vorige vestigingsadres. Indien je foute vermeldingen tegenkomt, meld je dan bij de betreffende website en vraag om een correctie.

Structured Data & Schema voor advocatenkantoren

Het volgende onderdeel kan wellicht wat technisch overkomen. We gaan het hebben over structured data en hoe dit kan bijdragen om jouw advocatenkantoor te helpen goed vindbaar te zijn in Google. Als je de besproken aanpak volgt, kan iedereen structured data aan de webpagina toevoegen. Mits je toegang hebt tot het content management systeem van de website.

Door middel van het toevoegen van structured data aan bepaalde webpagina's help je zoekmachines betekenis te geven aan de content. Het is een stukje script dat je aan een webpagina toevoegt, waarmee je de zoekmachines exact vertelt waar de desbetreffende content op die pagina over gaat.

Dit script is voor de bezoeker van de webpagina niet te zien. Het is puur en alleen voor de zoekmachines dat je structured data toevoegt.

Doordat je aanvullende informatie naar zoekmachines stuurt, kan deze structured data je SEO aanzienlijk verbeteren.

Je voegt als het ware een extra laag informatie toe. En als Google de gegevens op je pagina beter begrijpt, kan ze jouw pagina op een aantrekkelijke wijze en op nieuwe manieren weergeven via Google Zoeken. Dit kan weer leiden tot verhoogde doorklikratio naar je website vanuit Google Zoeken, en dus meer organische verkeer en meer conversies opleveren.

Op schema.org staat een skala aan structured data die je kunt gebruiken om een bepaald type content te markeren. Veel gebruikte zijn bijvoorbeeld Events, Recepten, Product, Artikel, en bedrijfsinformatie (zoals de locatiegegevens van jouw advocatenkantoor).

Er bestaat speciale markup voor lokale bedrijven en nog specifieker voor advocatenkantoren (en notarissen) waarbij je dan de fysieke locatie markeert. Zo wordt jouw bedrijf sneller gevonden in de lokale zoekresultaten.

Hieronder beschrijven we twee manieren hoe je structured data toevoegt aan de website.

Google Structured Data Markup Helper

Google biedt webmasters een tool aan om structured data toe te voegen aan je website. Met deze opmaakhulp voor het structureren van data kun je op eenvoudige wijze allerlei content markeren.

Google Structured Data Markup Helper
Structured data opmaakhulp Google

Begin door naar de pagina te gaan waar de tool staat. Eenmaal daar klik je ‘Local Businesses’ en voeg je de URL van je website toe en klik je op de blauwe knop ‘start tagging’.

Je markeert in elk geval je bedrijfsnaam, telefoonnummer, adres, en afbeelding.

Wanneer je reviews op je webpagina hebt staan, kun je die ook markeren. En via "missing tags" kun je de website URL toevoegen.

Vervolgens creëer je de HTML en nadat je deze hebt getest met de Google Tool voor structured data, plak je de HTML in de <head> van de pagina.

JSON-LD voor advocatenkantoren

De markup voor Lokale Bedrijven kun je nog meer opdelen naar type lokaal bedrijf. Er is dan ook structured data beschikbaar specifiek voor “Legal Services”. Dit vinden wij dan ook de beste manier om schema aan de website van jouw advocatenkantoor toe te voegen.

Er zijn tal van tools op internet te vinden waarmee je eenvoudig structured data, specifiek voor advocatenkantoren of notarissen kan creëren.

Bij Bureau Vindbaar zijn we fan van de Schema Markup Generator van Merkle. Deze tool biedt de mogelijkheid om de markup die je hebt gecreëerd, direct te testen of deze correct is of nog aangevuld dient te worden.

Latitude, Longitude, Google Map URL

Deze tool van Merkle wekt intuïtief. Tochis het bij de vraag over de latitude, longitude van je bedrijfslocatie even opletten.

Om deze gegevens te verkrijgen kun je het beste naar Google Maps gaan.

Vul de naam van je bedrijf in en klik het vergrootglas.

Ga naar de adresbalk in de top van je browser. Kopieer en plak het eerste nummer in de latitude box en het tweede nummer in de Longitude box. De “@” of alles na de komma hoort niet ingevuld te worden. Slechts de cijferreeks.

Google Maps longitude, latitude
Longitude, Latitude van je bedrijf

Wanneer je alle gegevens hebt ingevuld, kun je de markup aan de rechterkant van de tool testen, kopiëren of deleten.

Indien goed getest, kopieer de markup en stop deze in de <head> van je webpagina. Je bent klaar.

Schema.org WordPress plugins

Vind je het zelf doen te complex? Wanneer je een WordPress website hebt, zijn er voldoende plugins beschikbaar die je kunnen helpen structured data aan de webpagina's toe te voegen.

Twee plugins die volgens ons goed werken zijn:

De keuze is niet gelimiteerd tot deze twee. Doe een search in je wordpress omgeving voor ‘schema’ en zie alle plugins die je kunnen helpen dit belangrijke onderdeel goed te krijgen.

On-page SEO voor advocatenkantoren

On-page of on-site SEO behelst het optimaliseren van webpagina's met als doel deze pagina's beter zichtbaar te maken in de zoekresultaten.

On-page SEO gaat over de content op de pagina's, de gebruikerservaring, de opbouw van de website, link structuur op de website, en vele andere zaken zoals technische SEO en gebruiksvriendelijkheid.

Zoekwoorden onderzoek & content optimalisatie

Door te onderzoeken hoe jouw potentiële klanten zoeken op zoekmachines als Google, kun je de meest waardevolle zoekwoorden in kaart brengen en deze in voldoende mate terug laten komen op de website. Hierdoor kan een zoekmachine jouw website beter begrijpen en hoog in de ranking plaatsen voor relevante zoektermen.

Wanneer we een website optimaliseren proberen we de associatie rondom de website en de content op de website overeen te laten komen met de zoektermen die zoekers daadwerkelijk gebruiken.

Optimaliseer daarom de website rondom die zoektermen en creëer content die gelijk is aan de 'intentie', of het bepaalde voornemen, wat de zoeker heeft. Hierdoor heb je een grotere kans dat je hoog in de zoekmachines komt. In het zicht van potentiële klanten.

Zoekwoorden onderzoek doen

Als het gaat over zoekwoorden onderzoek om lokaal beter gevonden te worden zijn twee zaken belangrijk:

  1. De intentie - Wanneer zoekers een lokale zoekopdracht doen, is de intentie, of het voornemen groot. Met andere woorden, ze zijn op zoek naar een service of product. Ze hebben een "probleem" en zoeken een oplossing voor dit probleem.
  2. Gepersonaliseerde zoekopdrachten gebaseerd op de locatie van de zoeker. Wanneer iemand in Groningen zoekt op "arbeidsrecht advocaat", geeft Google niet de top 10 advocatenkantoren arbeidsrecht van Nederland. Google gaat voor relevantie en daarom toont zij resultaten van advocatenkantoren die in of rondom Groningen actief zijn. Deze zijn namelijk relevanter voor deze zoeker.

Bij zoekwoorden onderzoek zijn we dan ook op zoek naar relevante zoekwoorden met een sterk voornemen (intent). Deze leiden namelijk tot meer website verkeer, meer aanvragen, meer telefoontjes, en meer conversies.

Hoe effectief zoekwoordenonderzoek te doen

Om effectief zoekwoorden onderzoek te doen zijn twee stappen belangrijk:

  1. Ideeën creëren
  2. Validatie van de ideeën

Ideeën creëren

Bij het identificeren van zoekwoorden voor Local SEO, kijken we naar drie type zoektermen:

  1. Merk zoekwoorden
  2. Bedrijfscategorie zoekwoorden
  3. Service- en product zoekwoorden

Stel dat we een advocatenkantoor in Nijmegen zijn met als naam "Harani advocaten" en we zijn gespecialiseerd in Strafrecht en arbeidsrecht.

Dan zou ons lijstje er als volgt uit kunnen zien:

  1. Harani advocaten
  2. arbeidsrechtadvocaat, strafrechtadvocaat, advocaat strafrecht
  3. strafpleiter, jeugdstrafzaken, zedenzaken, arbeidsgeschil, transitievergoeding, ontslag.

Vervolgens kun je hier een modificatie op maken door:

  1. Locatie modificatie: arbeidsrecht advocaat Nijmegen
  2. Bijvoegelijk naamwoord: beste strafpleiter in Nijmegen
  3. Branche specifiek: advocaat complexe strafzaak
  4. Of een combinatie van deze: ervaren strafpleiter in Nijmegen

Het voorbeeld hierboven is een klein gedeelte van een zoekwoordenlijst creatie. Je kunt je voorstellen dat de daadwerkelijke lijst veel meer zoekwoorden en variaties op de zeokwoorden heeft.

Nu we een hele lijst hebben met potentiële zoektermen, moeten we deze gaan valideren. Althans, we willen dié zoektermen die potentiële zoekers gebruiken om onze services en diensten te kunnen vinden.

Tip voor ideeën creatie

Denk bij het creëren van zoekwoord combinaties ook aan het meervoud en variaties op de services.

Validatie van zoektermen

Om te valideren of de zoektermen die we hebben opgeschreven daadwerkelijk gebruikt worden door potentiële klanten, moeten we nagaan of er zoekvolume op die zoektermen zit. Bovendien heb je waarschijnlijk niet alle mogelijkheden qua zoekwoorden onderzocht en wil je weten welke vergelijkbare zoektermen gebruikt worden door zoekers.

Hiervoor kun je gebruik maken van de Keyword Planner van Google. Nadeel van deze tool is dat je een Google Ads account moet hebben en dat is niet wat elke advocatenkantoor heeft. De tool is primair ontwikkeld om Google Ads campagne mee op te tuigen, maar is ook een goede tool om nieuwe zoektermen en het gemiddelde maandelijkse volume te achterhalen.

Een ander mogelijkheid is om gebruik te maken van de Keywords Explorer van Ahrefs. Deze tool is betaald maar je kunt met een 07-dagen proefperiode tegen een gereduceerd tarief behoorlijk goed zoekwoorden onderzoek doen.

Weer een andere mogelijkheid is om in de Google Bedrijfsprofielmanager tool te gaan kijken. Onder Insights vind je zoektermen die Google heeft geregistreerd die bezoekers van je Google bedrijfsprofiel hebben gebruikt.

Indien jij of de webmaster Google Search Console heeft ingesteld, zul je daar een schat aan zoekdata vinden. Google Search Console is voor SEO de nummer 1 tool die elke website moet gebruiken. Met deze tool kun je de aanwezigheid van de website in Google Zoeken bijhouden.

Google Search Console opzetten?

Neem vandaag nog contact op en wij helpen je om dit te installeren én deze data ook in je Google Analytics terug laten komen zodat je alles in een overzicht hebt.

Google Bedrijfsprofiel Insights
Google Mijn Bedrijf tool

Concurrentie analyse en intent

Naast het gebruik van de genoemde tools, loont het de moeite om naar je concurrenten te kijken om te zien hoe zij optimaliseren en welke zoektermen ze hiervoor gebruiken.

Bekijk de top vijf resultaten voor jouw relevante zoektermen en analyseer hoe zij deze zoektermen terug laten komen op hun website.

Nadat je de belangrijkste zoektermen voor jouw praktijk hebt bepaald is het tijd om deze te gaan implementeren in de content op je webpagina's.

Tip voor vinden van zoekwoorden waarvoor collega's ranken

Kijk ook eens naar de Google zoekresultaten van jouw dienst in andere steden en/of gebieden.

Je zou zomaar nieuwe zoekwoorden kunnen ontdekken die jouw lokale concurrenten niet gebruiken maar waar wel op gezocht wordt door potentiële cliënten.

Voeg het doelzoekwoord op de juiste plekken toe

Ons belangrijkste advies is, houdt het simpel. Zorg ervoor dat je het beoogde zoekwoord en je vestigingsplaats op de volgende plekken terugkomen:

  • Title tag - de pagina titel
  • Meta description - de beschrijving van de pagina
  • Headings - de alinea hoofden van een pagina
  • Content - de paragrafen

Stel dat jouw doel zoekwoord “arbeidsrecht advocaat Amsterdam” is. Dan voeg je dit of een variatie hiervan in de meta data en de content van je webpagina’s. Let op dat je niet te vaak exact hetzelfde beoogde zoekwoord gebruikt. Gebruik dus variaties als “advocaat arbeidsrecht”, “Amsterdamse advocaat arbeidsrecht”, etc..

Wat maakt jouw content kwalitatief aansprekend?

Zonder goede content wordt het moeilijk om topposities te realiseren. De content op je webpagina's dient van dusdanige kwaliteit te zijn dat zoekmachines deze content als kwalitatief kenmerken en daarmee relevant is voor zoekers.

Maar wat maakt content nu kwalitatief goed?

  • Relevantie - de content moet relevant zijn voor de doelgroep.
  • Helder - de doelgroep wil geen moeilijk te begrijpen juridische jargon lezen. Maak content begrijpelijk. Indien juridische termen genoodzaakt zijn, definieer ze dan zodat de doelgroep het begrijpt.
  • Diepgaande antwoorden - beantwoord alle vragen die potentiële klanten zouden kunnen hebben in een eenvoudige te begrijpen concept.
  • Laat je expertise zien - wanneer potentiële klanten op zoek zijn naar een advocaat, willen ze merken dat je een expert bent, en gezaghebbend in het vakgebied.

Er zijn twee vormen van linkbuilding in Local SEO. De eerste hebben we reeds beschreven en noemen we citations. Dit zijn vermeldingen op bedrijvengidsen en in directories. Het liefst branche gerelateerd.

De tweede gaat over het verkrijgen van linken die naar jouw website verwijzen en van lokale en generieke, maar relevante, websites komen.

Kwaliteit over kwantiteit

Voor zoekmachines gelden deze klikbare linken op andere websites die naar jouw website verwijzen, als een stem van vertrouwen voor jouw website. Linken naar jouw website zijn moeilijk te manipuleren en een link moet je verdienen. De link vertelt de bezoekers van de website die naar jou linkt, dat het de moeite waard is om de link te volgen en ook jouw content te lezen.

Meer inkomende linken naar je website betekent niet automatisch dat je meer vertrouwen geniet. Je kunt je voorstellen dat een link vanuit een brancheorganisatie vele malen meer waarde heeft, dan een link van een website met daarop voor juridische dienstverlening weinig relevante content.

Het gaat er om dat je een gevarieerd linkprofiel opbouwt met verschillende typen linken naar de verschillende webpagina's op je site.

De activiteit van het verzamelen van linken is een intensieve bezigheid en specifiek voor jouw rechtsgebied en markt. Wanneer je “advocaat arbeidsrecht Amsterdam” als doel zoekterm hebt, kun je naar Google gaan en de top 3-5 resultaten in Google analyseren om te achterhalen waar zij hun linken vandaan hebben.

Om de linkprofielen van concurrenten op Google goed te analyseren heb je een SEO tool nodig als Ahrefs, Semrush of Majestic. Je kunt dan gaan onderzoeken of het voor jou mogelijk is om daar ook een link naar jouw website te verkrijgen.

Mocht je hulp nodig hebben bij je linkbuilding activiteiten, neem dan contact op om jouw project te bespreken.

Anchor text

De Anchor text, of ankertekst is de tekst waaraan een link is gekoppeld en de tekst waarop bezoekers kunnen klikken om naar de betreffende pagina te gaan.

Bij de analyse van de top 3-5 in Google voor jouw beoogde zoekwoord zul je zien dat zij meestal een combinatie van verschillende typen ankerteksten als linknaam naar hun website hebben.

We onderscheiden de volgende typen anchor text:

  • Naked URL (waar de URL van de website is gebruikt als anchor tekst)
  • Merk (the bedrijfsnaam is de anchor tekst)
  • Diversen (de anchor tekst is bijvoorbeeld: klik hier, lees verder, etc)
  • Exacte of gedeeltelijke doel zoekwoord als anchor

Wat je terugziet is dat in een sterk concurrerende markt, het percentage van anchor text een gedeeltelijk of exact doel zoekwoord is, rond de 3-5% ligt. Wees dan ook terughoudend bij het creëren van exacte of gedeeltelijke beoogde zoekwoorden als anchor voor linken naar je website.

Teveel exacte anchor text kunnen onnatuurlijk overkomen en daarmee kan Google je lager in de rankings plaatsen. Je wilt exacte anchors zo goed mogelijk gebruiken en dus niet overal rondstrooien.

Local Link building tip

Een eenvoudige manier om lokale linken te verkrijgen is door de lokale gemeenschap te sponsoren. Het sponsoren van organisaties in de gemeenschap levert naast de bekende merkherkenning en de opbouw van nieuwe relaties, ook een mogelijkheid om linken te verzamelen.

Probeer dan ook te allen tijde een link op de website van de organisatie die je sponsort te verkrijgen. Deze waardevolle linken helpen je de website beter te ranken in de lokale zoekopdrachten.

Tot slot

Wat we hebben beoogd met deze gids, is om advocaten te helpen hoe zij hun kantoor beter onder de aandacht van potentiële cliënten kunnen krijgen door hun bedrijfsprofiel en website te optimaliseren. En daarmee een continue stroom aan potentiële cliënten binnen te krijgen.

Dié advocatenkantoren die alle aspecten van Local SEO benutten zijn uiteindelijk diegenen die in het zicht van potentiële cliënten staan. Die zoeken namelijk naar jouw dienstverlening via zoekmachines als Google.

Wat jouw kantoor in de weg kan staan om goed gevonden te worden voor relevante zoektermen is slecht advies en te weinig tijd vrijmaken voor optimalisaties. (Local) SEO is voor de lange termijn en zoals we aan het begin van deze gids al schreven, door continue optimalisaties door te voeren overtuig je zoekmachines om hoger in de zoekresultaten geplaatst te worden.

Het is belangrijk te beseffen dat jouw website een investering en een belangrijk bedrijfsmiddel is. Zorg er dan ook voor dat je die ten volste benut.

Mocht je nu tot de conclusie komen dat het verbeteren van de vindbaarheid van jouw advocatenkantoor zeker nodig is maar waar je nu niet de tijd voor vrij hebt, neem dan contact met ons op. We vertellen je graag hoe wij jou hiermee kunnen helpen.

Deel dit artikel!

Contactformulier

Voer a.u.b. uw naam in
Voer alstublieft een geldig telefoonnummer in.
Vul alstublieft een bericht in.

We waarderen uw privacy en willen dat u weet dat we de informatie die u hierboven verstrekt kort opslaan om uw verzoek om contact te beantwoorden, waarna het uit onze systemen wordt verwijderd. Als u zich zorgen maakt, lees dan onze volledige privacyverklaring.

Je moet de voorwaarden accepteren.